Weekendje Istanbul

Wil je er even een weekendje tussenuit maar je hebt geen idee waarnaartoe? Dan zou een leuke optie kunnen zijn om Istanbul te bezoeken. Omdat er zoveel te zien is zou je kunnen denken dat het niet de moeite is om alleen maar voor een paar dagen deze miljoenenstad te bezoeken. Maar zelfs als je langer zou blijven raak je niet uitgekeken. Laten we je helpen om een leuk weekend naar Istanbul te plannen zodat je genoeg inspiratie opdoet om nog een keer terug te komen.

Let op: Sommige van de onderstaande links zijn affiliate links. Koop je iets via een van de links, dan krijgen wij hier een vergoeding voor. Zonder extra kosten voor jou!

Wat is een goede tijd om Istanbul te bezoeken

Zelf vinden wij het voorjaar en het najaar de beste tijd om deze stedentrip te plannen. In de zomer is het erg druk, heet en heb je lange wachtrijen voor de toeristische bezienswaardigheden. Kom je buiten de vakantieperiodes naar Istanbul, dan heb je meer kans om alles te zien wat je gepland hebt en verlies je geen energie in het ontwijken van de mensenmassa. De temperaturen in april, mei, september en oktober zijn aangenaam, rond de 20-25 graden Celsius. Een jas is niet nodig, misschien wel iets lichts met lange mouwen. Goed schoeisel is het hele jaar door nodig aangezien je altijd veel loopt in Istanbul en er veel heuvels zijn. De toeristische trekpleisters zijn altijd open, maar iets minder lang als in de zomermaanden. Wat is dan iets wat je in een weekend kunt en moet doen?

Weekendje Istanbul, wat je kunt doen in één weekend

Dag 1: Vanuit Nederland heb je aardig wat vluchten die gedurende de hele dag op Istanbul vliegen. Vanaf het vliegveld kun je makkelijk in het centrum komen, we hebben hier een handig verslag voor geschreven.

Om tijd te besparen is het handig om een hotel in de omgeving te zoeken van de toeristische bezienswaardigheden die je graag wilt zien. Een aantal zitten in de omgeving van Sultanahmet of Beyoğlu. Op een dag zou je dan de Hagia Sofia, Sultanahmet, de Bascilica cistern en Top Kapi Palace kunnen bezoeken. Deze plekken liggen dicht bij elkaar waardoor je niet meteen uitgeput raakt door het vele wandelen. Wil je graag een keer een Turkse Hamam ervaren, ga dan in de avond vlakbij Sultanahmet een Hamam in en boek daarbij een massage. De linkjes hieronder zijn handig om veel tijd te besparen tijdens je weekendje. Zo zorg je ervoor dat je alles doet wat je wilt doen in de korte tijd die je hebt.

Dag 2: De volgende dag ben je weer uitgerust om iets verder te gaan. Bezoek de Grand Bazaar en de Egyptische Spice Bazaar. Ook deze plekken liggen dicht bij elkaar. Na deze bezocht te hebben, kun je over de bekende Galata Bridge, waar alle lokale vissers hun hengel hebben uitgegooid, lopen om vervolgens de Galata tower te bezoeken. Na een bezoek aan deze historische toren, kun je overwegen om over de winkelstraat Istiklal Cadessi te lopen richting Taksim square. Daar heb je leuke eettentjes, zowel Turks als Europees.

Dag 3: Nu heb je al aardig wat van Istanbul gezien, maar nog niet het water. Je hebt twee opties om met de boot te gaan. Ga of naar de Azië kant van Istanbul met de Ferryboot. Of kies voor een Bosporustoer. Als je met de ferryboot gaat, dan ben je niet langer als een half uur onderweg maar kun je wel langs de kade lopen van zowel Uskudar als Kadikoy. Het zijn gezellige plekjes en zo zie je een andere kant van Istanbul. Wil je liever wat langer op het water zitten, doe dan een halve Bosporustour. Je zit dan ongeveer 2,5 uur op de boot die je over de Bosporus voert. Dit is vooral een aanrader als het helder weer is.

Dag 4: Heb je nog een dag te besteden in Istanbul, dan kun je ervoor kiezen om een lokale markt te bezoeken. De lokale markten zijn er elke dag van de week, maar op verschillende locaties. Op deze markten koop je goedkoop fruit, groente, kleding en allerlei huishoudelijke spulletjes. Wil je graag ervaren wat de lokale bewoners ervaren, dan is dit zeker de moeite waard. Low budgetreizen is lastig in een weekendje Istanbul, maar je kunt altijd nog even verder kijken op onze website om ook te zien hoe Istanbul bezocht kan worden met lager budget.

Wil je een activiteit boeken via bovenstaande affiliate link maar vraag je je af of GetYourGuide wel betrouwbaar is? Bekijk het antwoordt hier.

One thought on “Weekendje Istanbul

Leave a Reply