Voorbereiding meerdaagse wandelvakantie

Je wilt graag je eerste wandelvakantie beginnen. Rugzak op en genieten van het prachtige landschap om je heen. Wandelvakanties zijn echt heerlijk, zelfs nadat je de eerste paar dagen afziet. Je lichaam moet natuurlijk wennen aan al die extra activiteit, maar je zult meer en meer genieten van de rust en kalmte die deze vakantie met zich mee zal brengen.

Wil je een bekend pad lopen? Het Pieterpad door nederland, de Lycian Way in Turkije, de West Highland Way in Schotland, of een andere langeafstandsroute door Europa? Er zijn zoveel prachtige wandeltochten te maken en het grote voordeel van dit soort tochten lopen is, dat dit nadat je je uitrusting aangeschaft hebt, niet duur meer is.

Meerdaagse wandeltocht

Wat heb je minimaal nodig voor een geslaagde wandelvakantie?

Waar je op moet letten tijdens het voorbereiden van je wandelvakantie

Natuurlijk kun je gelijk het lichtste en beste in elke categorie aanschaffen voor je wandeltocht, maar we raden aan om rustig te beginnen en te ervaren wat voor jou persoonlijk het beste past in jouw manier van wandelen. Misschien wil je graag wandelen met een tent en alles wat erbij hoort, maar kom je er naar de eerste keer achter dat het voor jou en je partner gezelliger is om in een pension of hotel te overnachten. Dan is het natuurlijk zonde dat je een tent van bijna €1000,- hebt aangeschaft, plus nog alle slaapmatjes en slaapzakken. 

Daarom hebben we een lijstje samengesteld met items die verstandig zijn om aan te schaffen voor de eerste keer, maar die nog wel in een budgetreis passen. Natuurlijk hebben we er wel op gelet dat je alles meerdere keren kunt gebruiken, dus niet slechts voor één vakantie!

Onze ervaring

Toen wij zelf voor de eerste keer een wandelvakantie met vrienden gingen plannen, hadden we zelf ook een strak budget om ons aan te houden. We hebben dus veel uitgezocht en elke keer moeten kiezen tussen gewicht, kwaliteit en prijs. We willen om je te helpen, dit uitzoeken graag wat makkelijker voor je maken. Dus hebben we telkens maar 1 optie in onze lijst gezet, of een tweede als er een verschil is tussen dames en heren. 

Waar ga jij voor de eerste keer heen op wandelvakantie? Laat het ons weten, we helpen je graag op weg!

Rugzak (Dames/Heren)

Een verkeerde of verkeerd afgestelde rugzak kan je wandelvakantie echt verpesten. We raden je daarom aan om deze eerst te passen voordat je hem koopt. Natuurlijk kun je gelijk een hele goede rugzak kopen van Deuter, Osprey, Lowe Alpine of Nomad, maar dan ben je zo €150 of meer kwijt. Kies voor je eerste wandeling een rugzak van bijvoorbeeld Quechua, dit is ook een goede lichtgewicht rugzak waar je zeker een aantal jaren plezier van kan hebben. 

Zelf hebben we er twee van High Peak gekocht een Sherpa 55+10L en een Sherpa 65+10L. Na 8 jaar nog steeds veel plezier van! Misschien een handig detail, de 55+10L kunnen we gebruiken als handbagage tijdens het vliegen, wel op het gewicht letten natuurlijk. Deze kwam inclusief regenhoes die we ook vaak gebruiken als reiszak om de rugzak mee in te pakken als we de rugzak inchecken om te vliegen. 

Voor meerdaagse wandeltochten met uitrusting heb je al gauw 60L rugzak inhoud nodig. Tent en slaapmatje moet je dan misschien aan de buitenkant hangen. Maar daar hebben bijna alle rugzakken bevestigingsogen voor. 

Voor rugzakken is de ruglengte zeer bepalend of deze lekker zal dragen, maar ook de heup en schouderbanden zijn vaak verschillend. Vaak is dit het grote verschil tussen dames en heren rugzakken. Bekijk de reviews voordat je overgaat tot het aanschaffen van jou perfecte rugzak.

Inpak tips

 • Onderin doe je je slaapspullen, daar hoef je pas in de avond weer bij.
 • Zware spullen zoals je tent, kookgerei, eten probeer je zo dicht mogelijk tegen je rug te dragen de ruimte eromheen kun je opvullen met wat kleding.
 • Vergeet niet je waterzak te vullen en in de daarvoor bestemde ruimte te doen, vaak tegen je rug aan (water is zwaar).
 • Je slaapmatje kun je bovenop de rugzak binden onder de klep, eventueel als je tent niet in je rugzak past kun je deze onder je rugzak binden.
 • Vergeet ook niet je fleece en/of regenjas op een plek te plaatsen waar je er makkelijk bij kunt.
 • Gebruik zakken aan de buitenkant van je rugzak  voor items die je overdag nodig hebt: zonnebril, wandel-GPS, zonnebrandcrème, kaarten, toilet papier, vochtige doekjes, etc.

Tent

Hopelijk begin je je wandelavontuur met een wandeling waar het droog is. Natuurlijk kun je altijd een bui verwachten, maar voor een eerste avontuur is een droge wandeling een heerlijk begin. Zelf zijn we niet met de best optie begonnen, de West Highland Way, maar we hebben heel veel geluk gehad. Van de 14 dagen wandelen hebben we maar 2 à 3 dagen lichte regen gehad. Een zeer geslaagde vakantie dus, zeker voor Schotland!

Toch hadden we ons wel goed voorbereid wat betreft welke tent we wilden hebben. Nou ja, wilde? De tent die het beste in ons budget paste en die aan de omstandigheden in Schotland zou kunnen voldoen. Wij kwamen uit op de Meteor three van Beyond by Gelert. Dit is een 3p tent waardoor je op de regenachtige dagen iets meer ruimte hebt om je te bewegen in de tent. 

Voor ons was het gewicht vs waterdichtheid vs prijs erg belangrijk. Met zijn 3.3 kg niet de lichtste in zijn klasse, maar met een waterkolom van 5000mm en een prijs van €150,- was dit zeker de moeite waard. Hij heeft ondertussen al heel wat continenten en landen gezien. De volgende wordt wel een iets lichtere tent, maar we weten nu ook zeker wat we willen en daar heeft dit model wel bij geholpen!

Een goed alternatief dat nu nog steeds te koop is is de Vaude Campo Compact XT 2P Tent. Voor €110,- kun je daar ook geen miskoop mee doen.

Slaapmat

Om lekker te kunnen wandelen moet je goed uitgerust zijn. Daarom komen vele meerdaagse wandelaars erachter dat ze misschien om meer van hun wandelvakantie te kunnen genieten in een hotel of pension moeten overnachten. 

Als echt buitenmens wil je dat natuurlijk voorkomen, kies daarom voor een goede slaapmat. Een goede slaapmat is niet alleen zacht, maar houdt je ook warm. Daarom is het belangrijk ook naar de R-waarden te kijken. 

Wij zijn begonnen met de goedkope zelfopblaasbare matjes. Maar we kwamen er al snel achter waarom deze zo goedkoop waren. Meer op de grond dan op een zachte matje gelegen. Na onze eerste wandeltocht hebben we besloten om iets meer te investeren in de slaapmatjes en hebben we een model uitgekozen waar we nu nog steeds veel plezier van hebben.

We hebben gekozen voor een product van Exped, vooral vanwege het gewicht en de R-waarde. De R-waarde is de thermische waarde, oftewel hoe veel isolerend vermogen het matje heeft. We hebben eerst getwijfeld of dit wel een ideaal matje zou zijn, hij lijkt namelijk snel lek te raken. Maar het tegendeel is bewezen. We hebben de afgelopen 5 jaar slechts 1x een gaatje gehad in het slaapmatje, maar deze was makkelijk te repareren met de bijgeleverde reparatieset. 

Daarnaast hebben we meegemaakt dat een scheidingswand in het slaapmatje scheurde, waardoor er een bobbel op het matje verscheen. Maar Exped heeft zonder vragen een nieuw matje opgestuurd, we kregen er zelfs een klein opblaasbaar kussentje bij voor het ongemak wat we ervaren hadden op vakantie. Ze staan dus volledig achter hun producten en wij snappen wel waarom. Het lijkt wel een onverwoestbaar slaapmatje, en dat voor een “luchtbed”.

Slaapzak

Echt warm blijf je ‘s nachts pas als je een goede slaapzak hebt. Vaak kiezen wandelaars ervoor om te wandelen gedurende de warmere perioden van het jaar. Soms heb je dan niet eens een slaapzak nodig en voldoet een lakenzak. 

Natuurlijk is de aangenaamste temperatuur om te slapen voor iedereen verschillend, ik persoonlijk vind het heerlijk slapen als het lekker koud is buiten maar mijn vrouw heeft daar weer meer moeite mee. Je kiest dus voor een slaapmat die bij jouw persoonlijke wensen past. Daarom is het goed om te bedenken welke slaapzak is geschikt voor mij? 

Welk seizoen verwacht ik de slaapzak te moeten gebruiken? Welk gewicht wil ik meenemen tijdens mijn wandelreis? Veel doorgewinterde wandelaars hebben 2 of zelfs meer slaapzakken. Want de slaapzak die je voor je winterwandeling gebruikt is veel dikker en zwaarder dan de slaapzak waar je in de zomer genoeg aan hebt. Zo kun je met gemak meer dan 1 kg besparen. 

Voor een eerste aanschaf van een slaapzak raden we aan om er een te vinden met een gewicht van ongeveer 1,5 kg. Deze zijn vaak warm genoeg voor de lente en herfst, dus voor een wandeling in de zomermaanden is dit zeker voldoende. Vango Latitude 200 Mummy slaapzak is zeker een goed optie om te overwegen. Slechts 1,5 kg met een comfort temperatuur van 2℃.

Wandelschoenen

Lekker wandelen doe je zonder pijnlijke voeten. Goede wandelschoenen zijn dus zeer belangrijk. Zelf lopen we op heerlijke Meindl Borneo schoenen, deze gaan al een aantal jaar mee, en gaan steeds lekkerder lopen  naarmate ze zich aanpassen aan je voeten. Maar schoenen zijn een zeer persoonlijke keuze, er zijn wel wat richtlijnen waar je over na kunt denken voordat je tot passen overgaat. 

Dit is een aardige inverstering, maar je zult hier zeker geen spijt van krijgen. Om de juiste wandelschoen te vinden moet je eerst weten wat de verschillen zijn in de verschillende categorieën die er aangeboden worden. Categorie A, B, B/C, C & D, waarbij categorie A geschikt is voor een vlakke wandeling. Dit zijn vaak lage of middelhoge schoenen met een zeer flexibele zool. Dit engelstalige artikel helpt bij het uitzoeken van wat de juiste categorie voor jouw wandelschoen is. Heb je hier vragen over, stuur ons dan even een berichtje.

Wandelsokken

Je kunt de beste wandelschoenen aanschaffen, maar met de verkeerde sokken zul je toch op blaren moeten lopen. Wandelsokken komen in verschillende soorten en prijzen. De nummer één regel bij het zoeken naar wandelsokken, GEEN katoen! Katoen houd vocht vast, wat weer blaren veroorzaakt. Let er ook op dat je geen naden voelt over je voet.

Goede sokken hoeven niet duur te zijn. Zelf vinden we de sokken Coolmax trekkingsokken van Xenos heerlijk lopen en deze zijn ook niet heel duur. Natuurlijk zijn er betere sokken te krijgen. Goede wandelsokken zijn in verschillende diktes en hoogtes te krijgen. Voor een goede meerdaagse wandelschoen kun je het beste kiezen voor een lichtgewicht sok die ruim boven je schoenen uitkomt. Meer informatie over sokken vind je op deze engelstalige website

Wandelkleding

Goede kleding kan je vakantie maken of breken. Je wilt vooral niet te veel meenemen, maar iets vergeten en het koud krijgen is ook geen optie. Daarom hebben we dit lijstje voor je samengesteld om er zeker van te zijn dat je niks vergeet voor je heerlijke wandelvakantie. 

Natuurlijk kun je ook met kleding weer zo veel of weinig uitgeven als je wilt, maar het is beter een paar goede items te kopen dan veel van mindere kwaliteit. Denk dan vooral aan goed ondergoed, sport-BH, lekker zittende wandelbroek en t-shirt.

 • 2 paar lekker zittende wandelbroeken (tip kies neutrale kleuren en die snel opdrogen)
 • 2 T-shirts met lange of korte mouwen, afhankelijke van de tijd van het jaar. Kies voor de zomer voor katoen, voor de winter een mix van katoen en wol (tip thermoshirt)
 • Een comfortabel shirt voor ‘s nachts om in te slapen
 • Lichtgewicht tanktop voor de warmere dagen 
 • Fleece trui voor de koudere dagen en avonden (tip kies een lichtgewicht fleece)
 • Minstens 3 paar ondergoed, deze zal je regelmatig bij een waterbron kunnen wassen. 
 • 3 paar sokken, meer als je deze niet vaak wilt wassen
 • 2 sport-BH’s voor de dames, zorg er vooral voor dat ze comfortabel zitten en sneldrogend zijn. Eventueel een model die je ook als bikini kunt dragen als je bij water komt. 
 • Wind en waterdichte jas, voor de zomer kan deze heel dun en lichtgewicht zijn, voor de winter wil je iets warmers hebben.
 • Gevulde toilettas met kleine maat toiletartikelen.

Natuurlijk afhankelijk van de omstandigheden zul je meer of warmere items meenemen. Maar neem vooral niet te veel gewicht mee denk er goed over na of je alles wat je inpakt ook echt gaat gebruiken. Probeer multi-purpose kleding mee te nemen, dit betekent dat je het zowel tijdens de wandeling aan kan, maar ook tijdens een avondje uit eten.

Kooktoestel

Als je een meerdaagse wandeltocht plant is het goed om na te denken over waar je zult eten. Kies je voor een wandeltocht zoals de “West Highland Way” in Schotland, dan kun je er voor kiezen om je eten onderweg te kopen. Dan heb je natuurlijk geen kooktoestel nodig. Ga je voor een tocht zoals de “Lycian Way” in Turkije, dan moet je een kooktoestel meenemen omdat je niet veel restaurants en hotels tegen zult komen. 

Kies je voor een gasbrandertje en ga je op zoek naar een gaspatroon nadat je geland bent? Of neem je een brandertje mee die brand op basis van alcohol? Het makkelijkste is vaak een universele brander zoals de MSR WhisperLite. Deze kun je gebruiken met benzine, diesel of een gaspatroon. Ook hier heb je verschillende merken en opties voor. Wat de beste campingkooktoestel voor jou is, zie je hier.

Hoofdlampje

Er is niets mooiers dan in de avond naar een prachtige sterrenhemel kijken. Maar helaas moet je ‘s nachts ook wel eens je tent uit voor andere dingen. Of kom je laat aan op je kampeerplek en moet je je tent in het donker opzetten. Dan komt een hoofdlampje echt wel van pas. 

Kies bij het uitzoeken van je lampje voor het meest eenvoudige model. Zelf heb ik ze geprobeerd met externe batterij, extra lumen en super krachtige lichtbron, maar dit heb je echt niet allemaal nodig en zorgt voor extra gewicht in je rugzak. Het meest ideale hoofdlampje wat we gevonden hebben is de King Mungo LED, deze werkt op batterijen wat ideaal is omdat je deze overal ter wereld kan kopen. Zelfs in het kleinste dorpje kun je vaak wel batterijen vinden en hoef je dus niet met extra lader en snoertjes rond te lopen.

Foto/Film-camera

Dit is ook echt een persoonlijke keuze. Vooral afhankelijk van je liefde voor fotografie. Voor de beste foto’s kun je natuurlijk je Canon digitale spiegelreflex camera meenemen met 2 verschillende lenzen. Of je volledige vlog uitrusting die je nodig hebt voor je video opnames. 

Maar voor de meeste wandelaars wil je vooral een lichtgewichte camera meenemen, een die ook nog goede foto’s maakt. Denk dan eens aan een compactcamera zoals de Sony RX100 V of nieuwer. Deze maken super mooie foto’s en zijn ook perfect voor het maken van video’s. De 1 inch sensor is beduidend groter dan de meeste compactcamera’s waardoor je verzekerd bent van prachtige vakantiefoto’s.

Voor velen echter heeft de smartphone een camera die prachtige foto’s maakt en omdat je deze toch niet thuislaat is dit ook een goede optie als je vooral gewicht wil besparen, of niet wil investeren in een nieuwe compactcamera. 

Denk je aan outdoor dan denk je ongetwijfeld ook aan een GoPro camera. Deze zijn ideaal voor de verschillende weersomstandigheden en zelfs om mee te zwemmen om zo echt elk detail van je avontuur vast te leggen. Welke action camera is het beste voor jouw?

Reis koffiezetapparaat

Zie je het al voor je? Je ritst ‘s ochtends je tent open en geniet van het prachtige uitzicht over de vallei. Wat mag er dan niet ontbreken? Je heerlijke verse kop koffie. 

Ben jij iemand die ‘s ochtends echt een espresso nodig heeft of heb je liever een filterkoffie? Helaas kun je niet je vertrouwde koffiezetapparaat meenemen tijdens de wandeling en waarschijnlijk vind je ook niet in elk dorp waar je doorheen loopt een lekkere bak koffie. 

Daarom hebben wij altijd onze eigen reis koffiezetapparaat bij ons. Voor ons is gebruiksgemak en gewicht vooral van belang geweest bij het kiezen van onze koffie reisgenoot. De AeroPress is gemakkelijk te gebruiken en schoon te maken, ook maakt het niet veel uit hoe fijn de koffiemaling is, je kunt bijna elke koffiemaling gebruiken. En slechts 200 gram aan gewicht. We hebben een vergelijking gemaakt van verschillende reis koffiezetapparaatjes die je makkelijk mee kunt nemen.

Waterfilter

Vers schoon water is van levensbelang tijdens je wandeling. Je hebt al snel meer dan 2L water per dag per persoon nodig, dit is niet iets wat je constant met je mee wilt dragen. Natuurlijk is het goed om een voorraad mee te nemen zodat je niet zonder water komt.

Tijdens onze wandeling van de “Lycian Way” merkten we tijdens onze voorbereiding dat we onderweg water konden vinden in putten en riviertjes/beekjes uit de bergen. Het is dan een goed idee om dit water te filteren voordat je dit drinkt.

Het waterfilter waar wij op uitkwamen tijdens onze voorbereiding is de Care Plus waterfilter deze kun je makkelijk op elke fles schroeven zodat het water uit de fles gefilterd wordt voordat je deze drinkt. Met de bijbehorende knijpzak kun je gemakkelijk je eigen drinkfles met schoon drinkwater vullen.

Wandel-GPS

Voor de mooiste en meest afgelegen wandelingen raden we echt aan om een wandel GPS mee te nemen. Wij hebben al eens onze meerdaagse wandeling in het Borjomi National park, Georgië (het land)  halverwege moeten afbreken en omkeren omdat we niet zeker wisten of we de juiste kant op liepen. 

Ik kan je vertellen, er is niets vervelender dan terug te lopen waar je vandaan komt omdat je de route niet kunt vinden. Daarom hebben wij besloten om een Garmin 60CSx aan te schaffen zodat ons dit nooit weer zou overkomen. 

Helaas is de Garmin 60CSx niet langer leverbaar maar de nieuwere Garmin 64s is echt een goede vervanger. Let met het uitzoeken van een GPS systeem vooral op de batterijlevensduur en de beschikbaarheid van landkaarten.

Ben je opzoek naar landkaarten van bijzondere delen van de wereld voor je Garmin? Wij hebben onze opensource kaarten gevonden op deze website voor Georgië, Armenië, Zambia en Ivoorkust.

Conclusie

Meerdaagse wandelingen zijn zeer verslavend en kunnen je brengen naar ongerepte natuur. Vooral als je niet van de toeristische plekken houd maar graag de natuur intrekt, dan is een meerdaagse wandeling zeker iets voor jou. Pas wel op dat je niet met een te zware wandeling wilt beginnen. Begin met een eenvoudige wandeling. Probeer bijvoorbeeld een aantal dagen het “PieterPad”. Deze loopt van Noord tot Zuid-Nederland en er is ongetwijfeld een stukje in de buurt bij jou.

De volgende stap zou een paar dagen wandelen in de Ardennen kunnen zijn om te wennen aan het lopen met je bepakking in de bergen. Of de “West Highland Way”. Het voordeel van deze tocht is, dat deze zo bekend is dat langs de hele route service punten zijn zodat je toch een beetje “luxe” hebt onderweg. 

Heb je nog nooit een meerdaagse wandeling gelopen, kies dan niet gelijk voor de duurste uitrusting. Probeer een balans te vinden tussen waar je geld aan uit wilt geven, zoals goede schoenen en sokken omdat dit je plezier kan maken of breken. Besparen kun je op je kooktoestel, koffiezetapparaatje, hoofdlampje, etc.

Ben je op dit moment plannen aan het maken voor een meerdaagse wandeltocht? Laat ons weten waar je heen gaat. Zie je iets wat ontbreekt in onze lijst? Stuur ons een berichtje en we voegen het graag toe.

4 thoughts on “Voorbereiding meerdaagse wandelvakantie

Leave a Reply